Hvorfor feiler mange endrings-prosesser og realisering av strategier?
Det mangler sjelden på hverken ambisjoner og strategier, men likevel opplever mange at en rekke endringsprosjekter aldri lykkes.
Vi prøver gang på gang, men over tid byttes gode intensjoner med frustrasjon og resignasjon!
Gjennom mange endringsprosesser har Lean Logistikk erfart at det ofte mangler systematisk arbeid med kontinuerlig forbedring og en felles forankring av endringsarbeidet i ledelsen. Konsekvensen av dette er ofte manglende gjennomføringskraft, fordi man ikke har forstått hvordan strategi og endringsarbeid påvirker organisasjonskulturen
Vi sier derfor at strategiarbeid og endringsprosesser alltid bør starte og avsluttes i ledergruppen.
Logistikk har stor innvirkning på organisasjonens evne til å oppnå ønskede økonomiske resultater. Organisasjoner som har god oversikt over de totale logistikkostnadene i verdikjeden, og hvordan disse påvirker resultatregnskapet, har et bedre utgangspunkt for å prioritere endringsprosesser samt å jobbe aktivt med endringsledelse og kontinuerlig forbedring gjennom hele verdikjeden.
Logistikkarbeidet kan imidlertid bryte med mange tradisjonelle måter å organisere funksjoner og avdelinger på i en organisasjon. Dette kan være utfordrende og påvirke både evnen til å lykkes med å gjennomføre strategier og endringsprosesser.
Lean Logistikk benytter derfor Lean-metodikken for å sikre gjennomføringskraft og for at strategiene skal henge sammen med prioriterte prosessforbedringer.
De fem Lean-prinsippene for effektiv logistikk og forbedringsarbeid:
Lean prinsipp 1 – hvem er kunden og hva skaper verdi
Det første Lean prinsippet er å forstå hva som skaper verdi for kunde. Logistikk knytter hele verdikjeden sammen fra planlegging til faktisk gjennomføring – gapet mellom hva vi faktisk gjør og det som skaper verdi må elimineres. Det blir av Lean definert som sløsing.
Lean prinsipp 2 – kartlegg prosessen og fjern sløsing
Mange endringsprosesser starter med mulige tiltak uten å ha gjort en nåsituasjonsanalyse for å kunne prioritere hvilke tiltak som vil gi størst effekt opp mot definert strategi.
Vår tilnærming er å gå opp prosessene der hvor verdiene skapes sammen med medarbeiderne.
Dette sammen med målbare fakta gir et bedre utgangspunkt for å ta strategiske beslutninger tilpasset både tidshorisont og ressurstilgang.
Da etableres innsikt, forståelse og eierskap til endringsprosessene ute i organisasjonen sammen med en omforent ledergruppe.
Lean prinsipp 3 – skap flyt og etabler beste praksis
Ved å redusere ulike former for variasjon, så skapes god flyt i prosessene, samt at vi kan identifisere og fjerne mulige flaskehalser. Dette sammen med å styre de ulike aktivitetene og ressurstilgang tilpasser vi frister og overleveringer (taktid) uten unødvendig opphold og venting. Med systemstøtte og gode beskrivelser kan beste praksis etableres frem til det er ny og bedre måte å utføre oppgaven.
Lean prinsipp 4 – behovsstyrt produksjon og standardisering
En strømlinjet verdikjede som er kundedrevet av behov og etterspørsel vil sikre både god flyt, god ressursstyring og en enhetlig måte å gjennomføre prosessene.
Metodikker som Kanban og JIT er systemer som underbygger standardiserte prosesser.
Lean prinsipp 5 – etabler kontinuerlig forbedring
Kontinuerlig forbedring handler om lederstyrte prioriteringer som er medarbeiderdrevet. Det handler om å fullføre skikkelig enn antall igangsatte initiativ!
Samlet tilbyr Lean Logistikk en strukturert tilnærming til prosessforbedring som kan bidra til å lykkes med strategimål og oppnå betydelige forretningsresultater.

Her kan du lese om våre referansecase
Artikkelen er skrevet av Gjermund Lien, partner i Lean Logistikk